A mindennapi adósok kenyere

Segédprogramok adózási ügyekben, és a mindennapi könyvelés megkönnyítése érdekében, mindenkinek, ingyen! Adók, pénzügyek, a törvények alkalmazása a gyakorlatban. Nem csak könyvelőknek.

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

Jelenléti ív - Munkaidő Jelentés

2008.04.01. 14:34 | Taxameter | 2 komment

A bérszámfejtések alapbizonylata a munkaidő jelentés. Mostantól 5 másodpercbe kerül egy aktuális havi új, elegáns jelenléti ív.
Letöltés: Jelenléti ív 

 


Mire alkalmas?

A táblázat az 5+2 napos munkarendben dolgozó havi- és óradíjas munkavállalók munkaidejével (délelőttös,délutános,éjszakás) kapcsolatos adatainak nyilvántartására alkalmas. „Öröknaptár” jellegű, mert az „Év” és „Hónap” beállítása után a táblázat automatikusan hozzáigazodik az időszakhoz, mind tartalmilag (napok száma), mind formailag (rácsozás, színezés).

Egy "Jelenléti ív.xls"-ben 4 cég munkaidő jelentésének sémáját tudjuk elkészíteni, másolással végtelen számú céget kezelhetünk! Ha több cégnek is készítenénk jelenléti ívet, akkor érdemes több másolatot készíteni a "Jelenléti iv.xls"-ről, és az újban megadni a többi cég adatát. A későbbiekben már csak 3-4 kattintás és kész a bizonylat.
Ez a program is igényel paraméterezést a szokásos "p" (mint paraméterek) munkalapon. Itt tudjuk beállítani cégek adatait.


 

Adott időszak hossza (napok száma) alapján, az 5+2 napos munkarend szerinti pihenőnapok (szombat, vasárnap) automatikusan átszíneződnek. A fizetett ünnepnapok számát, valamint a munkanap áthelyezések jelölését a hatályos rendelkezések alapján saját magunknak kell elvégezni (a korrekciós oszlopban). Ebben segítségünkre van a könyvelők körében ismert „TB Naptár”[1]. Az OEP honlapján[2] találjuk mindig az aktuálisat.


"Korrekciós oszlop" és "hét napja" segédoszlop

A naptári napok előtti korrekciós oszlopba a munkanapáthelyezés miatti munkaszüneti ("sz" betűt írunk) és munkanapokat ("m" betűt írunk) "korrigálhatjuk". Látható a korrekciós oszlop után egy segéd oszlop, itt segítség képen (nyomtatásban nem látszik) szerepel, hogy a hónap azon napja hányadik nap a héten. A képen Április 1-je a hét második napja, azaz Kedd. Elé írva az "sz" betűt a korr.oszlopba, rögtön munkaszüneti napként értelmezi és átszínezi a teljes sort, ebből lehet majd tudni, hogy ez a sor nem töltendő. Látszik, az is, hogy "m" betűre a hét 6. napja (szombat-pihenőnap) munkanappá változott.  A korrekciós oszlop töltésével egyéni munkaidő jelentések is készíthetők: ha nem tudjuk előre, hogy az egyébként nem munkanapokon  dolgozik-e majd valaki, akkor a hét végi napokat, ünnepnapokat, stb. előjelezhetjük "m" betűvel, így kitölthető marad. Ha végül mégsem dolgozott a dolgozó azon a napon, utólag kihúzzuk.



[1] TB Naptár: Társadalombiztosítási számfejtési naptár

[2] OEP: Országos Egészségbiztosítási Pénztár: www.oep.hu  „TB Naptár”: \Szakmai kezdőlap\TB-naptár

 

Számfejtéshez összesítő

A jelenléti ív alján van egy összesítő sor, amibe oszloponként be tudjuk írni a ledolgozott órát/napot.

A fizetett ünnepnap automatikusan bekerül a távollétek táblázatba, a többit mi számítjuk ki, és írjuk be a megfelelő sorba többek között a Fizetett szabadság, táppénz, és betegszabadságot is - miután a munkaidőt leigazoló személytől átvettük a munkaidő jelentést.  Összesítjük az órákat/napokat, távollétek, és elkészíthetjük a bérszámfejtést, és mint alapbizonylatot lefűzzük.

Miért van szükség Jelenléti ív vezetésére?

A munkavállalók védelme érdekében a Munka Törvénykönyve előírja a munkáltatónak, hogy nyilván kell tartania a munkaidőt[1], a rendelkezésre állás idejét, a pihenőidőt, ezek kiadását. A nyilvántartás pontos formáját a jogalkotó nem határozza meg, de 2006. január 1-jétől az egyes munkaidők (rendes, rendkívüli, ügyelet, készenlét) kezdő és befejező időpontját tartalmaznia kell naptári napokra lebontva, illetve egybefüggő 24 óránként, ha más beosztás szerint történik a munkavégzés. Felesleges a rendes és rendkívüli munkaidő nyilvántartása akkor, ha a munkavállaló a munka idejét szabadon osztja be, vagy a felhasználást önmaga jogosult meghatározni (vezető állású munkavállalók).


[1] [5]-[6]: Hatályos - 1992. évi XXII törvény – a Munka Törvénykönyvéről 140/A.§

Használati útmutató

Akinek valamiért nem volt világos a használat, annak a táblázatban is készítettem útmutatót, mit kell kitölteni és mit nem, minek mi a jelölése. Csoportba van foglalva, elrejtve, a "plusz" jellel, vagy az "1"-es négyzetre kattintva nyitható-csukható az útmutató.

Remélem sokan hasznát veszik majd!

A bejegyzés trackback címe:

https://ados.blog.hu/api/trackback/id/tr10406604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Barcs Nóra 2008.11.24. 14:39:30

Tisztelt Program-készítők!

sajnos a jelenléti ív az Open-Office-szal nem működik. vagy mégis? lehet, hogy bennem van a hiba?

köszönettel:

Barcs NÓra

Taxameter 2009.01.07. 17:19:44

@Barcs Nóra:

Csak Microsoft Office programcsomaggal működik.

Megoldási ötlet Open-Office-t használóknak:

- nyissatok @gmail.com email címet
- hozzatok létre egy Google Docs fiókot : docs.google.com/ címen
- ezután fel tudjátok tölteni excel fájlként a programot

Kipróbáltam (most), működik a prg., csak a paraméterek lapon nem lehet céget választani, mivel az a "check box" gomb az nem jelenik meg a feltöltött excelben.
süti beállítások módosítása